18 juli 2014

Byta från oljepanna till bergvärme, 5 viktiga tips

Så du vill byta från oljepanna till bergvärme? Det är ett smart val, men det finns några fundamentala saker att tänka på för att det ska bli lyckat.

1. Kalkylera dina nuvarande värmebehov och vad du betalar för att värma ditt hus med oljepanna. Utan dessa siffror har du ingen aning om vad din bergvärme ska kunna ge för besparing för att det ska vara lönsamt att byta.

2. Efter att du gjort detta är det dags att hitta en bergvärmeinstallatör som kan utföra borrning och installation för att du ska kunna byta från oljepanna till bergvärme. Detta steg i processen är mycket viktigt då du snabbt kommer märka att de priser du får skiljer sig markant, allt mellan 100 000 kr till 250 000 kr kan en bergvärmeinstallation kosta.

3. Få skriftlig kalkyl på vad din framtida energiförbrukning kommer att bli med bergvärme. Då kan du enkelt räkna ut hur mycket mindre du betalar varje månad och på så vis få fram exakt hur många kronor extra du får över i plånboken.


4. När du överväger olika offerter på bergvärme och jämför priser ska du i första hand gå på din möjliga sänkning av kostnader. Detta är det som i slutändan är mest relevant - hur mycket pengar kan du spara genom att gå från olja till bergvärmepump? Många husägare som gör detta skifte i uppvärmning sänker sina kostnader med över 30 000 kronor om året, vilket gör att din bergvärme ofta har betalat sig själv inom bara några år.

5. Hör alltid med din kommun om vad som gäller för bergvärme i din kommun och se till att läsa Energitipsarens guide till regler för den som ska installera bergvärmepump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar