14 mars 2011

Pris bergvärme

Energitipsaren har tidigare tagit upp olika kostnader och priser för bergvärme. Både vad det kostar att köpa själva bergvärmepumpen men också arbetskostnad och grävning/borrning. Borrdjupet är en faktor som spelar roll för vad den totala bergvärme-kostnaden blir har vi bland annat konstaterat.

Det bästa sättet att få ett konkret och bra pris på sin bergvärme är att ta in flera olika offerter från olika företag, och sedan jämföra dessa för att hitta den bästa för dig. En sådan tjänst som är gratis och utan köpkrav, och erbjuder certifierade bergvärmeinstallatörer hittar du via denna länk: bergvärme hantverkare.

Vi kommer framöver gå igenom olika modeller och leverantörer/installatörer av bergvärme och deras priser mer noggrannt, men vill du "schablonräkna" kan du helt enkelt använda dig av denna grovhuggna modell för att på ett ungefär se vad det rör sig om för kostnad för bergvärme. Kom ihåg att alla bergvärme lösningar har sina egna förutsättningar och detta är bara en fingervisning.

Borrkostnad bergvärme (blir dyrare ju längre norrut du kommer):

Sydsverige: 30 000 kr
Mellansverige: 45 000 kr
Nordsverige:  60 000 kr

Mer info om borrdjup för bergvärme här.

Arbetskostnad bergvärme

Enkla förustättningar: 10 000 kr
Komplicerade förutsättningar: 25 000 kr.

Bergvärme, pump:

Enkel modell, lägre effekt: 30 000 kr
Mellanmodell, mellaneffekt: 50 000 kr
Avancerad modell, hög effekt: 70 000 kr

Som ni ser är det alltså möjligt att hitta väldigt olika kostnader för bergvärme. Kom ihåg att ROT-avdraget dock halverar själva arbetskostnaden! Hör med din certifierade bergvärmeinstallatör om vilken lösning som är bäst för ditt hem och vad de kan erbjuda för pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar