21 januari 2011

Bergvärme - kostnad med Rot-avdrag

Fick en fråga specifikt om vad bergvärme kostar om man utnyttjar Rot-avdraget. Kort svar kommer här, och det kan i princip appliceras på installation av alla typer av värmepumpar även om priserna varierar något mellan olika metoder.
Vi delar upp det hela i kostnad för material samt arbetskostnad - detta är viktigt att du gör (och att din hantverkare gör i offerten!) för att du ska kunna göra ROT-avdrag:

1. Materialkostnad bergvärme

(värmepumpen, slang, övriga tillbehör)
Som med alla produkter av denna typ finns det stora prisvariationer. Jag brukar utgå från 50 000 kr för en bergvärmepump med tillbehör, och sedan säga att 70 000 kr totalt för alla materialkostnader tar lite höjd och bör täcka det mesta. Men det går att komma undan billigare och dyrare beroende på märke, inköpsställe och funktion.

2. Arbetskostnad bergvärme

Beroende på hur djupt du borrar och några andra faktorer (storstad eller landsbygd, omgivning, tid på året, vilken entreprenör du använder) varier arbetskostnad och arbetstiden för bergvärmeinstallationen. Just bergvärme har extremt stora variationer jämfört med andra värmepumpsformer, varför jag alltid rekommenderar att ta in flera offerter från flera olika hantverkare för att sedan jämföra dessa och se vem som ger dig bästa erbjudandet (Bergvärme-info.se är en tjänst jag varmt rekommenderar för detta).
Någonstans mellan 30 000 och 120 000 kronor är normalt för arbetet med att installera bergvärme, där borrdjupet ofta är den största variabeln.

3. Bergvärme kostar

Då är det väl bara att lägga ihop kostnad för material + kostnad för arbete och få fram totalpriset som då hamnar mellan 100 000 och 190 000 kr? Nja, inte riktigt - nu kommer rabatten! ROT-avdraget innebär att du får dra av halva arbetskostnaden för din bergvärmeinstallation - upp till 50 000 kr/vuxen person i hushållet och år.
Alltså, om arbetskostnaden för din installation landar på 80 000 kr så får du skatterabatt på 40 000 kr - en ganska saftig prissänkning, eller "halva priset!" som det brukar heta i detaljhandeln. Det kombinerat med att bergvärme som investering "återbetalar sig själv" bara efter 7-10 år gör att jag varmt rekommenderar denna metod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar