10 januari 2011

Att regelbundet följa och analysera elmarknaden för privatpersoner är mitt bästa tips för dig som vill kunna få bästa möjliga avtal i slutändan. Just nu ser jag i ett pressmeddelande från Elskling.se att det är långa fastprisavtal som är billigast för tillfället.

Tror dock inte att man ska stirra sig blind på detta utan komma ihåg att rörliga avtal nästan alltid lönar sig i längden. Men det gäller som sagt att ha is i magen om man vill kliva på rörligt elpris under perioder som denna, när vintern är som kallast.

Elskling skriver:
I en färsk jämförelse för ett villahushåll i Stockholm med en årlig förbrukning på 20 000 kilowattimmar blir ett fyraårigt fastprisavtal den billigaste avtalsformen med elpriset 105 öre/kWh inklusive alla skatter och avgifter. Det kan jämföras med till exempel ett 12-månaders avtal där elpriset hamnar på cirka 112 öre/kWh eller ett sex månaders avtal som kostar 115 öre/kWh. För villahushållet motsvarar detta ett prisgap på 2 000 kronor per år beroende på vilken avtalslängd som väljs.

Alternativet är som alltid att ta större ansvar för sin egen el- och värmeförsörjning och dels sänka kostnaderna genom att tänka rätt, och dels att kika på alternativa värmealternativ som till exempel pellets/biobränsle eller bergvärme.

Ditt energival (och dina kostnader) ligger i dina händer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar