14 januari 2011

Byter från fjärrvärme till bergvärme

Intressant artikel om hur fastighetsägare väljer bergvärme hellre än fjärrvärme. En trend jag snappar upp både här och där.

I grunden tror jag det handlar om två saker - prismedvetenhet och känslan av att bergvärme mer är "ens eget" energival. Till skillnad från fjärrvärme så är bergvärme något som sker runt husknuten och det ger en känsla av att man har kontroll och koll på sin värme.

För fastigheten i artikeln räknar de med att halvera sina värmekostnader. Rätt stora pengar för en fastighet med många hushåll. Man gör definitivt klokt i att åtminstone kolla upp bergvärme och andra sorters värmepumpar.

Bergvärme - så funkar det

(information från SVEP)

Systembeskrivning

En bergvärmepump hämtar sin energi från en bergborra. I borran finns en kollektorslang fylld med vätska (ca 70% vatten och ca 30% frysskyddsvätska, vanligtvis etanol). Genom att ”köra runt” vätskan mellan värmepumpen och borrhålet hämtas energi från hålet.

Fördelar

Vanligaste typen av värmepumpinstallation i Sverige vilket ger ett brett utbud av värmepumpar.
Ett driftsäkert system med bra livslängd.
Nackdelar
Systemet medför ganska stora kostnader för borrning. Dock ska man veta att borran kommer väl till pass igen när första värmepumpen är utsliten då kostnaden vid utbyte blir betydligt mindre.

Viktigt

Borrhålet spelar stor roll i systemet, och det aktiva djupet är viktigt (aktivt djup är från den nivå det står vatten i hålet och ner).
Borrhålet får inte vara underdimensionerat, då hålet riskerar att bli för kallt.
Vid flera borrhål är rekommenderat avstånd mellan hål minst 20 meter.

Bervärmepumpen fungerar genom att låta vätska i en slang djupt ner i marken föra upp värmen till huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar