7 januari 2011

Åtta tips på hur du sparar pengar genom dina energival

Här kommer en liten lista jag har tagit fram på åtta förslag som kan leda till mer pengar i plånboken genom att du sänker dina kostnader för el och värme. Som jag pratat om tidigare så tror jag mycket på att kunskap kan leda till en förbättrad privatekonomi, till exempel genom att följa energitipsen i listan här nedanför.

1. Tilläggsisolering, ett effektivt sätt att sänka kostnader
Något som blir allt mer populärt är att tilläggsisolera vinden. En stor del av värmen i huset försvinner uppåt och om du investerar i en tilläggsisolering kan det leda till sparade pengar i många år fram. Nu på vintern kan du passa på att titta på ditt tak utifrån och leta efter fläckar utan snö. Det betyder ofta att det är där ditt tak läcker värme.

2. En värmepump utnyttjar värmen i marken
Till exempel bergvärme är en växande form av energi som många husägare använder. Först borras ett djupt hål på tomten, en vikt slang förs ner och för sedan upp värmen från marken och in i ditt hus. Ett miljövänligt sätt att värma upp hemmet och kostnadseffektivt om du kompletterar på ett smart sätt med andra alternativ också.

3. Börja med att titta på andra system för att sänka elkostnaderna
Direktverkande elvärme är en vanlig värmemetod i svenska hushåll. Steg ett för att kunna sänka dina elkostnader är att titta på alla alternativ som finns. Bergvärme, solceller, kaminer och allt det andra. Kunskap är makt och leder i slutändan till rätt beslut när du investerar i ny energiform.

4. Uppfinn inte hjulet på nytt - använd de verktyg som redan finns
Jag brukar ofta kika in på Elkollen som oberoende myndigheten Energimarknadsinspektionen tillhandahåller. Ett enkelt och smidigt sätt att hålla dig uppdaterad i elprisdjungeln.

5. Har du koll på dina glödlampor?
De flesta känner till att man kan gå över till lågenergilampor men många ligger på latsidan och gör som de alltid gjort. Investera i lågenergilampor och du vinner i det långa loppet.

6. Slösa inte på bad- och duschtimmarna
När det gäller bad och dusch så är det två stora energibovar även om du och jag nog tycker det är väl värt pengarna. Men tänk igenom om du kanske kan dra ner på dusch- och badtimmar eller kika på alla de nya möjligheter som finns vad gäller tekniska lösningar, till exempel blandare som är energisnåla. Återigen gäller att en inledningsvis dyr investering kan spara pengar åt dig i slutändan.

7. Elektricitet är som saffran eller guld
Ja, du läste rätt. El är en förbrukningsvara som kostar mycket. Se därför din elektricitet som en dyr vara likt saffran eller guld. Behandla din elkonsumtion därefter. Du slänger inte guld i toaletten och du bör inte låta el "läcka" genom att dina prylar står i standby-läge. Stäng av dem helt när de inte används och du kommer spara många kronor på ett år.

8. Bra fönster håller tjuven ute och värmen inne
Idag finns det många nya fönster som är mycket effektiva på att hålla inne värmen i ditt hem på ett effektivt sätt. Du kan dessutom göra ROT-avdrag vid fönsterinstallationen. Det kostar en del att köpa energisnåla fönster, men det är väl värt pengarna. Själv satte jag in nya fönster för ett par år sedan och är otroligt nöjd med resultatet.


Lågenergilampor - ett effektivt sätt att spara pengar som många glömmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar