12 januari 2011

En miljon värmepumpar - lista på värmepumpstyper

Ja du läste rätt - enligt Svenska Värmepumpföreningen (SVEP) passerade vi i Sverige miljonstrecket när det gäller värmepumpar. Enligt SVEP använder ungefär varannat hus idag en värmepump. Det är alltså en populär värmeform som blir allt vanligare. Inte konstigt med tanke på att ROT-avdraget gör att man "får tillbaka" halva arbetskostnaden för hantverkaren som installerar.
- Våra produkter har på lite mer än ett årtionde gått från att vara en intressant innovativ teknik till att bli totalt dominerande för byggnader som ligger utanför fjärrvärmeområden, säger Martin Forsén, VD för svenska Värmepumpföreningen.
Jag rekommenderar definitivt alla husägare att åtminstone titta på möjligheten att skaffa värmepump. Det finns många alternativ:

Typer av värmepumpar


Bergvärme

Utnyttjar den värme som finns djupt i marken genom ett hål som borras i anslutning till ditt hus. Värmen förs in i huset via en slang med vatten som värms upp i marken.

Ytjordvärme

Fångar upp värmen från markens ytskikt via plastslangar, marken värms hela tiden upp av solen och innehåller därför en hel del värme.

Luftvärmepumpar

Finns flera olika varianter: luft/luft-, frånluft och luft/vatten-värmepumpar. Samtliga använder sig av värmen som finns i luften och för värmen från utsidan till insidan.

Vattenvärme

Sjövattenvärmepump och grundvattenpump är två sorters värmepumpar som hämtar energin från vatten, antingen ett närliggande vattendrag eller från grundvattnet.

En del värmepumpar tar upp värme från djupt ner i marken eller från grundvattnet.

2 kommentarer:

  1. Tackar för bra artikel. vi är en familj som är intresserade av Bergvärme, skriv gärna mer om detta ämne.

    SvaraRadera