17 januari 2011

Luft/vatten-värmepumpen, en kort guide

Det talas ofta om "värmepumpar" i generella ordalag men jag vill lyfta fram att det faktiskt är rätt stor skillnad mellan olika typer av värmepumpar och tekniker. Ett exempel på detta är luft/vatten-värmepumpen, en metod som blir alltmer poppis.

Luft/vatten-värmepumpen, fakta och prisinformation

Som en tjänst till er läsare har jag därför sammanställt en liten faktaruta om just denna typ av pumpar.

Så fungerar luft/vatten-pumpen

Luft/vatten-pumpen fungerar kortfattat genom att ta luft från utsidan och föra in den till insidan av huset. även om luften utanför är kall så finns det värme i den, denna värme tar pumpen till vara på. Värmen förs sedan in i husets vattenburna värmesystem och bidrar till uppvärmningen. Mer information om luft/vatten-värmepumpar finns på www.luftvattenvarmepump.n.nu.

Kostnad luft/vatten-värmepump

Priset på värmepumpar varierar mycket beroende på pumpmodell och vilken leverantör och installatör du använder dig av. Kom ihåg att du får göra ROT-avdrag för arbetsskostnaden! Länktips: prisguide för luft/vatten-värmepumpar och en intressant tjänst (Bergvärmeinfo.se) där du kan ta in gratis offerter från värmepumpsinstallatörer i din region.

Fördelar med luft/vatten-pump

* Funkar överallt, även på småhus. Det enda du behöver är luft och en mindre yta för utomhusdelen.
* Återbetalningstiden för de flesta svenska hushåll blir låg eftersom en luft/vatten-värmepump ofta innebär sänkta värmekostnader med upp till 50 procent.
* Installationskostnaden är billigare jämfört med bergvärme.

Luft/vatten-värmepump Stockholm

I Stockholm, och andra storstäder, rekommenderar jag särskilt att använda en offertjänst för att utnyttja det faktum att det finns många olika leverantörer på liten yta som slåss om att få dig som kund. Via t.ex. Bergvärmeinfo.se kan du ta in gratis offerter på din värmepump och sedan välja den som erbjuder bästa pris och lösning.

Läs också min snabbguide till bergvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar