6 mars 2013

De 10 värsta energibovarna i ditt hus

Här är 10 energibovar i hemmet du bör ha koll på. Ibland kan det ju vara en "kalkylerad risk" att ha dessa energibovar i hemmet, man väljer helt enkelt att betala lite mer för lite extra vardagslyx, men ifall du inte känner till dessa energislukare kan du få en otrevlig överraskning när elräkningen dimper ner. Särskilt under perioder av peakar i elpriserna, om du värmer lägenheten eller huset med el (vilket du inte bör göra!).

Energibov 1: Ineffektiv värmelösning

Ja, det går inte att komma ifrån att det för de flesta svenska hushåll är energiförsörjningen som är den stora boven. Idag kan du välja mellan en uppsjö av alternativ - direktverkande eluppvärmning, fjärrvärme, luftvärmepump, bergvärmepump, pelletskamin, vedkamin, solvärme, eller någon annan variant. Är du säker på att din uppvärmning är den bästa möjliga för dina behov?

Lösning: Se över värmesituationen i ditt hem. Se exempelvis Energitipsarens guide till uppvärmning med bergvärme för ett förslag på hur villaägare kan ta befälet över sin värmeförsörjning..

Energibov 2: Hushållsel

Vi kommer gå lite mer specifikt in på de olika delarna av huset som är energibovar, men gemensamt för de flesta är att de ingår i "hushållselen". Börja med att kolla med ditt elbolag eller på annat sätt räkna ut vad du förbrukar i månaden på elektricitet utöver uppvärmning. Denna hushållsel står ofta för många slantar i månaden, slantar som du säkerligen kan minska.

Lösning: Sätt in dig i ert hushålls förbrukning av el utöver uppvärmningen.

Energibov 3: Badrummet

I badrummet tillbringar vi svenskar mycket tid och ofta energikrävande sådan. Varmvatten till dusch och bad samt golvvärme är klassiska energibovar. Kanske är det inget du vill dra ned på, men du bör vara medveten om vad de kostar dig.

Lösning: Kontakta en duktig hantverkare och renovera badrummet helt eller delvis, och installera energismartare blandare och golvvärmealternativ. Det går att bibehålla lyxen och samtidigt använda sig av mer energismarta lösningar.

Energibov 4: Hemelektroniken som står på

TV och dator som står på. Just TV:n och datorn är två maskiner som ofta står på dygnet runt, även om de är i "standbyläge". Detsamma gäller TV-spel, stereo och liknande hemelektronik. Onödigt elslukare för alla som inte tittar på TV exakt dygnet runt.

Lösning: Dra ur sladden, eller sätt timer på utrustningen. Även om elen i sammanhanget inte är på några jättenivåer så blir 365 nätter om året gånger X antal elektronikprylar till slut en bra slant.

Energibov 5: Torktumlare och tvättmaskin

Många potentiella energibovar i hemmet.
Du som har torktumlare och tvättmaskin vet nog vilka energislukare dessa är, oavsett om de står i badrummet eller i egen tvättstuga. Faktum är att just torktumlaren ofta är den enskilda apparat som drar mest el i ett hem, när den används regelbundet. Tvättmaskin och andra vitvaror kräver också en hel del, men just torktumlaren står i en klass för sig.

Lösning: Kanske kan du använda torktumlaren bara vid större lass eller när du verkligen inte hinner hänga upp tvätten på tork? Se torktumlaren som en lyxlösning på problemen, inte som standardsättet att torka tvätt på.

Energibov 6: Taket håller inte tätt

Bor du i villa räcker det inte med att ditt tak håller tätt mot vatten och regn - det måste även vara tätt mot värme som läcker ut. Taket är precis som mössan på huvudet - här försvinner värmen om inte mössan/taket håller fortet.

Lösning: Som tur är har vi på Energitipsaren nyligen skrivit om just frågan hur du ser till att taket håller tätt.

Energibov 7: Fönster och kallras

Av naturliga skäl är även fönstren i ditt hem stora energibovar. Visste du till exempel att vanliga värmeelement är placerade under fönster just för att motverka den kalla luften som rasar ner under fönstren? Ett visst spill får man räkna med, men med välinstallerade fönster kan du förebygga en stor del av värmeläckage och därmed röja denna energibov ur vägen.

Lösning: Att byta fönster kan kosta pengar men kan också innebära en stor besparing. Överväg att genomföra ett fönsterbyte till mer energieffektiva fönster (bra infosajt om detta ämne via länken).

Energibov 8: Isolering och dränering

Precis som att taket läcker ut en hel del värmestrålning så är otätade fasader och dålig eller obefintlig dränering runt husgrunden stora bovar i sammanhanget. Tänk dig själv att gå ut med bara en ytterrock på dig och inga varma lager med kläder där under - så illa ställda är många hus idag.

Lösning: Genomför en dränering med tilläggsisolering. Kostar uppemot 1000-1500 kr löpmetern men är å andra sidan oftast återbetalat på tio-femton år, och ger ett behagligare klimat inomhus.

Energibov 9: Halvmesyrer till värmelösning

Många nöjer sig med att ta fram en lösning som ser bra ut på pappret men som i praktiken inte är optimalt anpassad till ditt hus, din geografi eller dina önskemål. Du kanske har en feldimensionerad värmepump, eller fjärrvärme från en dyr leverantör, eller ett elavtal som är helt uppåt väggarna.

Lösning: Ta inget för givet, och sätt av en dag i halvåret då du ser över alla dina avtal och energierelaterade lösningar för att säkerställa att du är optimalt anpassad till din livssituation och ditt hus behov.

Energibov 10: Du själv

Japp, du är den största boven i ditt hem. För vem är det som lämnar TV:n på, lyxar till det med golvvärme, eller väljer en billigare energilösning som blir dyrare i slutändan? Kom ihåg att snålheten bedrar visheten och att själv är bäste dräng. Genom att klä dig varmare kan du sänka värmen i huset en grad eller två. Genom att sätta upp draperier och tyger bevarar du värmen bättre. Genom att alltid slå av strömmen till elektroniken när den inte används sparar du många tusenlappar. Kort sagt; du kan göra en hel del bara genom att justera ditt beteende till ett energieffektivare sådant!

Lösning: Ta dig i kragen och anpassa ditt leverne efter energiförbrukningen.

Har du egna tips på energibovar? Skriv i kommentarerna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar