1 mars 2013

Försvinner värmen genom taket? Så här rättar du till det

Jag upphör aldrig att förvånas över hur många som lägger ner mängder med energi och pengar på avancerade värmelösningar eller komplicerade elavtal och allsköns värmepumpar eller vindkraftverk eller vad det nu må vara, men sedan struntar helt i var värmen tar vägen när den väl kommit in i huset.

Det många missar är att den värme du dyrt får in i ditt hem faktiskt nästan alltid kan utnyttjas bättre och återanvändas på smarta sätt om du bara tänker till lite kring husets läckage av energi.

Låt oss exempelvis ta upp taket. Du kan ha världens varmaste och mysigaste hem med jättebra årskostnad, men samtidigt kan du genom ditt tak faktiskt läcka ut över hälften av den värme du betalar för. Det är alltså motsvarande att ta ut 5000-20000 kronor i kontanter och tända eld på dem. Ja, för det är ju det du gör - låter pengarna flyga ut genom skorstenen och takkonstruktionen.

Men, misströsta icke! Energitipsaren hjälper dig få pli på värmen som försvinner ut genom taket.

Fixa taket, spara pengar: 5 tips

Här är fem sätt att se till att ditt tak bättre håller tätt och därmed gör att du kan betala för mindre värme eftersom den värme du tar in "räcker längre".
Isolera taket för bättre värmehushållning.

  1. Tilläggsisolera vinden och/eller taket. Man kan exempelvis spruta in lösull eller använda andra isoleringsmaterial på insidan av taket/på vinden för att helt enkelt se till att värmeenergin inte läcker ut ur takkonstruktionen.
  2. Anlita en takläggare som antingen reparerar ditt tak, eller lägger nytt tak. Just taket är en del av huset som många glömmer bort att sköta om ordentligt. Ett skadat tak där smuts och väta försvagat konstruktionen kan orsaka stora läckage. Ta in en takfirma och fixa till taket (ger rätt till ROTavdrag på kostnaden för takarbetet, exklusive materialkostnad). Via länken i början av detta stycke hittar du t.ex. massvis med kunniga takfirmor.
  3. Vårda taket. Har du plåttak eller tegeltak, eller papptak, eller egentligen vilken taktyp som helst - slarva inte med underhållet. Se över taket varje år och håll det rent och snyggt, och gå igenom det noggrannare var tredje-var fjärde år.
  4. Genom att anlita en konsult som ser över ditt hus med värmekamera kan du få svart på vitt (eller ja, mer i färg, men ni förstår vad jag menar) var värmen läcker ut. Oftast är just tak och fönster stora bovar i dramat.
  5. Möblera vinden, eller ställ lådorna klokt. Det kan faktiskt göra susen att "bara" se till att vindsutrymmet i ditt hus är möblerat tätt och effektivt för att göra väsentliga besparingar. Genom att helt enkelt blockera ytorna får värmen svårare att försvinna.


Här är en video på hur en takisolering kan gå till när man jobbar inifrån vinden:
Kommentera gärna detta inlägg med egna funderingar.


1 kommentar: