28 januari 2011

Maud Olofsson: Isolera mera

Jag tänker inte bli politisk här på bloggen, men jag kan utan problem instämma i Maud Olofssons uttalande om att det kanske bästa sättet att sänka elkostnader är att tilläggssisolera mera!

Tilläggsisolering kostar förhållandevis lite i förhållande till vad du sparar om det utförs korrekt. En isolering kan vara allt från i samband med en dränering av husgrund och källare då man passar på att täcka in källarväggar och grund, till en vindsisolering som kombinerat med smarta takfönster kan innebära att 25 procent mindre värme försvinner ut genom taket. det är dessutom åtgärder som berättigar till ROT-avdraget vilket innebär att du i praktiken halverar arbetskostnaden för att t.ex. sätta in energisnåla fönster.

Även energisnåla fönster är en bra investering eftersom värmen inte "läcker" ut genom dessa på samma sätt. Jag har själv inte installerat sådana än men har det på min "att fixa"-lista (vet flera som tagit in offerter på fönsterbyte via tjänsten på länken).

Jag har tidigare skrivit om olika spartips som du gör klokt i att kika in om du vill ha råd på hur du får mer pengar i den egna plånboken istället för eljättarnas plånbok. Kika gärna på mina guider till värmepumpar vilket är det kanske allra bästa investeringsmässigt om du vill sänka kostnader för värme och el i det långa loppet.

Maud Olofsson gör som jag och leker Energitipsare. foto: Linus Hallgren.

2 kommentarer:

  1. Det är väl inte tipsen i sig som gjort att Olofsson fått kritik, utan att hon som ansvarig minister inte tar ansvar för det som ingår i hennes jobb och hanterar som är grunden i själva problematiken: en dysfunktionell elmarknad. Om lampbyte är hennes bästa lösning på problemet, så visar det bara på inkompetens och att hon snarast borde se sig om efter ett annat jobb.

    SvaraRadera
  2. Joakim:
    Jo det ligger något i det du säger. Men själva tipset i sig är det inget fel på, tilläggsisolering är en smart investering för många hushåll! :)

    SvaraRadera