16 september 2011

Byta från fjärrvärme till värmepump

Många är idag intresserade av att byta från fjärrvärme till värmepump. Men det kan bli så illa att EU sätter käppar i hjulen för de som vill installera värmepump i och med det nya EU-förslaget om energieffektivisering. Förslaget innebär att att man im praktiken vill tvinga fastgihets- och bostadsägare att ansluta sig till ett fjärrvärmenät. Även geotec är kritiska.

Det är bra att EU ställer krav och mål på medlemsländernas energiförbrukning, men riktigt tråkigt att de ställer krav på metoden. I Sverige har bergvärme blivit mycket populärt, med all rätt, för att det utnyttjar befintlig värme i marken och är kostnadseffektivt för kunden. Även luft/vatten eller pellets är energieffektiva metoder. Det är också rimligt att satsa på åtgärder som inte är direkt energiförsörjande men som isolerar bättre, till exempel energisnåla fönster.

Fram för mer möjlighet att välja rätt energi, det gynnar alla i slutändan!

1 kommentar:

  1. Skulle nog vilja säga att bergvärme är det absolut bästa och mest energibesparande alternativen du nämner. Visst initialinvesteringen är hög, men i längden är det alltid en bra affärs. Husets värde kommer iaf stiga till den grad att du tjänar på det iaf om du nu skulle vilja sälja.

    SvaraRadera