7 november 2011

Checklistan när du vill skaffa värmepump

En del som står inför ett värmepumpsköp och installation känner sig oroliga för att de kanske inte har koll på tekniken i en värmepump eller vet vilken sorts värmepump som passar för just dem. Det behöver man dock heller inte ha, här är därför Energitipsarens bästa tips för den som skaffar värmepump.

1. Se över nuvarande värmelösning

Först måste du ha koll på vad du vill byta från. Har du direktverkande el som värmer upp huset, eller kanske någon annan lösning? Hur mycket el förbrukar du? Ta reda på så mycket som möjligt för att kunna göra en bra beställning.

2. Räkna ut en ungefärlig kostnad för värmepumpen

Det skiljer en hel del i pris mellan olika värmepumpar. En luftvärmepump är oftast billigare att både köpa och installera än en ytjordvärmepump eller bergvärmepump (läs mer om bergvärme kostnad här). En värmepump med installation  kan kosta allt mellan 20 000 och 200 000 kr, men det viktiga är egentligen inte priset, utan hur mycket du sedan sparar per år med din värmepump (läs gärna mer om besparing med bergvärme).

3. Hör dig för med flera installatörer

Idag är det många värmepumpsaktörer på marknaden - utnyttja det till din fördel! Kontakta alltid flera olika firmor och be om offert och förslag på vilken värmepump som passar just ditt hus. För att göra detta enkelt kan man använda en gratistjänst för att begära in priser på värmepumpar (via länken). När du sedan har deras offerter framför dig kan du ta din tid och se vem som erbjuder bäst pris och bäst potentiella besparing.

4. Glöm inte ROT-avdrag för värmepump

ROT-avdraget omfattar installationer av värmepumpar. Det innebär att du halverar den del av kostnaden för installationen som är för arbetet. Alltså om installatören tar 20 000 kr för att installera din värmepump så får du dra av 50% av denna kostnad, vilket ger en slutlig arbetskostnad på 10 000 kr.

5. Tänk långsiktigt

Till sist vill jag uppmana till att inte se din värmepump som en kortsiktig lösning och bara gå på billigast/enklast lösning. Visst känns det enklast att lägga ut några få tusenlappar för en luft/luft-pump istället för en ordentlig bergvärmeinstallation, men sett till din möjliga besparing år för år kan det vara en mycket bättre affär rent ekonomiskt att satsa på bergvärme. Undersök alla möjligheter i samråd med din värmepumpsinstallatör!

1 kommentar:

  1. Hej,

    Jag och en kollega driver en site som heter www.elskog.se där vi ska ha information kring el, elbolag och alla uppvärmningssätt. Vi anser att du kan dessa bitar och undrar om du på något sätt skulle kunna vara med och hjälpa oss.

    Hör gärna av dig till rickard@elskog.se

    SvaraRadera