2 november 2011

Geovärme kommer in i folkmedvetandet?

Även om marknaden för värmepumpar och i synnerhet bergvärme snudd på exploderat under de senaste 5-10 åren så tror jag att det är först nu vi kan börja se de verklige effekterna av värmepumpens intåg i Sverige.
Bergvärme - kostnad på väg att minska?

Från att ha varit en lösning för framför allt enskilda husägare med en relativt hög medvetenhet om och stort intresse för olika energilösningar så börjar nu "gemena man" få upp ögonen för bergvärmepumpar, samtidigt som företag, fastighetsägare och byggföretag integrerar allt mer värempumpslösningar i sitt tänkande.

Två färska exempel är Scandic som i ett nytt hotell (förvisso i Oslo) satsar på bergvärme, och Enstar som hjälpt Nordiska Muséet med sin värmepumpslösning.
Allt detta sammantaget tror jag i slutändan är av godo för oss enskilda konsumenter som ofta vänder på kronorna i jakten på en effektiv lösning för vår värme och vårt varmvatten(se mer här om bergvärme kostnad). Ju fler stora aktörer som intresserar sig för bergvärme desto mer måste marknadens leverantörer kämpa om kunderna och jobba med prispress och produktutveckling.

Så vem vet, kanske kan vi om några år se bergvärmepumpar som är både mer effektiva och billigare i inköp och drift?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar