15 november 2012

Översikt: Uppvärmningsalternativ 2013

Vi tittar in i spåkulan över vilka alternativ för uppvärmning som är gångbara för svenska husägare under 2013.

Direktverkande el

Den dyra klassikern. Förvånansvärt många hus värms fortfarande på detta sätt trots att det nästan alltid är det dyraste sättet att få sin värme på. Byt omedelbart är vårt råd! Se dina alternativ här, eller läs vidare.

Solceller

Vi har tidigare under hösten tittat närmare på hur privata solcellsanläggningar blir allt mer kostnadseffektiva. I takt med att andra uppvärmningsmetoder blir dyrare finns det ingen anledning att tro att marknaden minskar. Och en större marknad med fler aktörer borde betyda bättre slutpris för dig som konsument.

Värmepump

En klassiker som fortsatt står sig stark. Inte minst eftersom den täcks av ROTavdraget gör att detta alltid är en god investering. Under 2000-talet har svenskarnas intresse för värmepumpar ökat kraftigt och teknikframsteg har gjort de mycket prisvärda. Idag kan en bra bergvärmepump eller luft/vatten-lösning täcka uppemot 60-85 procent av ett normalstort hus behov av värme. Inte illa pinkat får man säga.

Pellets eller vedspis

Pelletskamin, eller att helt enkelt elda med ved, kan tyckas "gammeldags" men fungerar faktiskt väldigt bra även idag. Som komplement till en annan värmekälla kan man med smart layout över sitt hem spara många kronor genom att elda pellets eller trä för sitt värmebehov.

Vindkraft

Ja, vindkraft är kanske inte direkt en "värmekälla" men idag går det faktiskt att ha privat vindkraft, med en egen vindsnurra på tomten. Inte det mest ekonomiska alternativet men garanterat en god miljögärning.

Kom gärna med egna tips här nedanför i kommentarerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar