7 februari 2013

Nytt år, nytt ROT-avdrag

Efter ett förlängt juluppehåll är vi nu tillbaka för att dyka ner i energiträsket och röra upp uppvärmningssand och elprisstormar!

För det första tänker jag gå igenom en kär vän, ROT-avdraget, som ju "förnyas" varje nytt kalenderår och som är en bra grund att stå på i de flesta husförbättringar, inte minst kostsamma energiinvesteringar. Så vi drar helt enkelt igång med lite bra tips och allmän info kring det och vad som gäller 2013.

Förändringar?

Kort sagt - nej, inga förändringar i avdragets funktion eller belopp. Som alltid gäller det bara för arbeten av renoverings- eller byggtyp i direkt anslutning till ditt hem, och det inkluderar installationer/reparationer av olika energilösningar. Några exempel på giltiga ROTarbeten är värmepumpsinstallationer, insättning av pelletskamin, ommålning, snickeriarbeten, tillbyggnad på fastighet, takarbete, isoleringar med mycket mera.

Taket för avdrag per kalenderår är halva arbetssumman upp till 100' SEK, alltså maxavdrag på 50'SEK. Du får göra flera olika ROT-jobb och "sprida" ut det toala beloppet, men du kan alltså aldrig få ett större avdrag än 50 000.

Visste du förresten att det går att göra ROT-avdrag utomlands? (via +Byggmentor.se) Så länge bostaden som arbetet sker i/på ligger i EU gäller samma regler som för inhemska ROT-avdrag. Se bara till att kommunicera tydligt med företaget du anlitar om att de måste dra av summan vid betalningstillfället och sedan begära ut den från Sverige.

Att tänka på vid ROT-jobb

Låt inte pengarna gå upp i rök!
Man kan säga att ni är två parter med viktiga ansvarsområden när en ROT-tjänst utförs. Du och hantverkaren/företaget du anlitar. Ponera att du ska installera bergvärme till ditt hus.

Du tar in prisförslag och skriver avtal med en installatör på totalt 140 000 kr för borrning, installation och material. Arbetet med att borra och installera är det som berörs av "ROT:en" och uppgår till 48 000 kr (läs mer om borrhål för bergvärme och kostnader).

Byta värmepump med skattereduktion

Detta sker nu för de båda parterna (kunden och installatören):

- Installatören räknar av hälften av avdraget direkt, alltså 50 procent av 48 000 kr, vilket ger ett avdrag på 24 000 kr. Denna summa dras bort direkt från slutfakturan till kund.

- Installatören skickar sedan de papper och liknande som behövs till Skattverket som betalar ut ROT-pengarna till installatören. Så själva pengatransaktionen behöver du som kund egentligen aldrig oroa dig för.

- Kunden har ansvaret för att avdraget "har täckning". Det betyder att nästa års deklaration så måste du ha tillräckligt med intjänad skatt för att kunna göra avdraget du önskar. Så ska du exempelvis skaffa värmepump eller bergvärme (fördjupad information om den tjänsten finns efter länksprånget) och gör avdrag på 24 000 kronor, då ska du ha så mycket "tillgodo" på skattekontot. För fullt ROTavdrag brukar krävas en årsinkomst på minst 300 000 kr, men för lägre belopp kan lägre årsinkomst räcka.

- Kunden måste också hålla koll på att du inte gör flera olika ROT-avdrag under kalenderåret som sammanlagt övergår totalsumman 50 000 kronor. Gör du fler avdrag får du helt enkelt betala tillbaka det överskjutande beloppet när deklarationen kommer - en otrevlig överraskning.

Om ni båda säkerställer att dessa fyra moment, två vardera, sköts så bör allt flyta smidigt och du får skörda frukterna som ROT-träder bär (ursäkta den i bästa fall mediokra poesin).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar