18 februari 2013

Solceller, så började det

Ofta handlar den här bloggen om vad som händer härnäst; ny teknik, prisutveckling på energi, el och uppvärmning under kommande årstiden. Därför tänkte jag göra ett litet avstick och titta närmare på en mycket spännande energiform; solceller, och framför allt deras historia. Har tidigare skrivit om solceller här.

De första solcellerna

Även om solenergi blivit ett reellt alternativ för framför allt husägare de senaste årtiondena så bär energiformen på en lång historia, faktiskt flera hundra år tillbaka. Här är de stora milstolparna i solkraftens underbara värld:

Vi börjar redan 1767, då schweizaren Horace-Benedict de Saussure skapade en "solugn", en låda där tre olika glasskivor fångade upp solstrålar och såg till att värmen fokuserades ner i lådan. Lite som att bränna myror med förstoringsglas :) Denna prototyp till dagens solenergi kunde skapa värme upp till 110 grader (Celsius). Inte fy skam för att vara ca 350 år sedan!

Selenium slår igenom

Nästa stora framsteg sker på slutet av 1800-talet, då flera forskare börjar intressera sig för att bättre kunna utnyttja solens enorma kraft, som ju dagligen "slösas bort" på jordytan.

Bland annat upptäckte Willoughby Smith 1873 att ämnet selenium hade goda fotokonduktiva egenskaper. Alltså, selenium kunde leda el när det utsattes för solljus. En grundsten i solenergin!

Det dröjde dock till 1893 innan den första riktiga solcellen dök upp, då med selenium som "solfångande" material.

Einstein var med på ett hörn

Solcell. Foto: Wikipedia
Ingen mindre än Albert Einstein intresserade sig för hur vi människor skulle kunna fånga solenergi. Han upptäckte bland annat 1916 den fotoelektriska effekten i teorin, något som senare bekräftades i experiment.

Sedan tar vi ett hopp till 1950-talet då solceller och solenergi slår igenom på riktigt. Framför allt i rymdindustrin tittar forskarna och ingenjörerna på möjligheter att ta tillvara på solstrålarna. Framstegen i rymdindustrin leder till att fler företag jobbar på lösningar som kan användas för såväl industrier som privatpersoner och mindre hushåll.

Solceller i Sverige

På 1980-talet exploderar solcellsmarknaden och idag, 2013, har vi i solenergi en energiform som faktiskt kan vara väldigt effektiv till och med i mörka länder som Sverige. Utvecklingen går rasande snabbt och vi på Energitipsaren kommer fortsätta rapportera om vad som sker.

Vi kommer även fråga oss - varför är svenskar så dåliga på solceller? Hur ska vi bli bättre? Är det politisk vilja som saknas, eller är det för lite kunskap? Om detta får vi be att återkomma!

Vi erbjuder er också att läsa vår guide till värmepumpsteknik, eftersom värmepumpar ju de facto utnyttjar solenergi som lagrats i marken/luften/vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar