10 februari 2013

Vad tusan händer med elpriserna?

Ja, frågan som alla ställer sig (kan tyckas i princip hela tiden) är hur kommer elpriserna utvecklas under det närmaste året? Jag tänker vara lite finurlig och inte komma med en egen profetia utan istället sammanställa vad några olika aktörer spår kring elpriserna. Häng med så utnyttjar vi den samlade kunskapen som finns där ute!

Aktör: Bixia
Gör: Elleverantör
Prognos: Elpriserna sjunker (källa). De menar att bl.a. god hydrologisk balans gör att priserna hålls låga och att kunder bör försöka hålla sina elpriser rörliga.

Aktör: Elskling

Gör: Jämför priser på el
Prognos: Elpriserna är osäkra (källa). Just nu hålls priserna låga men pristoppar kan komma så den som t.ex. kör på rörligt elpris bör ta höjd för att klara av eventuella prischocker.

Aktör: Modity
Gör: Konsult inom energitrading
Prognos: Stigande på kort sikt (källa). priserna väntas kunna hicka till uppåt inom en snar framtid men på sikt vara mer stabila på en lägre nivå.

Aktör: Dala Kraft AB
Gör: Elaktör i Dalarna
Prognos: Elpriserna är fortsatt låga (källa). Ja, även Dala Kraft tror på fortsatt låga elpriser för 2013.

Sammanfattning: elpriserna 2013

Energipriser i Europa (pris/skatter/moms).
Jag tror utan tvekan att elpriserna till största del hålls låga under året och att det som möjligen kan avvika är specifika toppar. Det är dock ingen dum idé att passa på att lägga undan pengar du sparar in genom låga elpriser, och varför inte se över hållbara energilösningar på sikt såsom att skaffa värmepump eller på annat sätt stå för din egen värmeförsörjning i högre grad?

Låga elpriser anser jag ska utnyttjas för att återinvestera de intjänade pengarna i ditt boende och framför allt din el- och uppvärmningsförsörjning. Då skyddar du dig bättre mot framtida prishöjningar vilket i sin tur kan leda till ytterligare sänkningar i dina löpande livs- och boendekostnader.

Hur resonerar du kring ditt elpris i år? Kommentera gärna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar