14 februari 2013

7 energitips för billigare boende

Tänkte här komma med 7 konkreta tips för billigare boende med särskilt fokus på energifrågor. När du väl köpt en dyr lägenhet, villa eller kanske ett radhus är ju ditt lån med ränta och amortering svåra att påverka särskilt mycket, men du kan dock alltid göra mycket för privatekonomin genom att på olika sätt effektivisera dina löpande kostnader. Här är 7 sätt att göra detta på med fokus på smarta energilösningar.

1. Hitta den bästa bergvärmepumpen

Den som läst bloggen tidigare vet att jag tjatar om bergvärme, men faktum ÄR att bergävrmepumpar är den bästa lösningen på hur man får mycket värme för sina pengar. Det kostar mycket, uppemot 150 000 kronor, men det är också en makalös manick som ger dig mycket värmeenergi för dina surt förvärvade slantar. Har skrivit om bergvärme tidigare här.

2. Fram med miniräknaren

Eller ja, fram med miniräknarappen i din smartphone, eller kalkylatorprogrammet i din dator och börja räkna ihop dina kostnader. Väldigt många personer tycker att det räcker med att bara gå plus/minus noll varje månad och har ingen som helst koll på om deras utgifter är rimliga. Många låter allt löpa på utan att ifrågasätta. Så mitt tips, ta fram ett kalkylblad och räkna ut din årskostnad för dina bolån, för el, för värme, försäkringar, olika abonnemang, med mera. Då har du en bra grund att stå på för vidare agerande för mer besparingar.

3. Tänk globalt agera lokalt

Denna politiska slogan passar faktiskt bra när det gäller energifrågor. Har du något slags miljömedvetande är det bra att ha det i bakhuvudet när du letar efter lösningar. Ofta är miljövänliga energikällor såsom värmepump, pellets eller solceller idag väldigt effektiva, och att köpa en sådan lösning kan påverka globalt samtidigt som du och din entreprenör i exempelvis Stockholm fixar de bästa förutsättningarna för just dig, ditt hus och den geografiska region och klimatzon du bor i.

4. Elpriset påverkar det mesta

Även om du värmer huset med solceller och fimpar kylskåpet till förmån för en jordkällare så kommer du med största sannolikhet använda dig av el. Se Energitipsarens special om elprisets utveckling (förra inlägget här på bloggen) för mer kött på elektricitetsbenen.

5. Bidrag och avdrag

Det kan ligga lite fel i munnen att uppmuntra till bidragssökande, men faktum är att det på både statlig och kommunal nivå ofta finns pengar att söka för energieffektiviserande åtgärder. Ibland kan det vara för att installera sol- eller vindkraft, och sedan 2006 har vi ju ROT-avdraget som låtit hemägare göra arbeten i sina hem med 50-procentiga rabatter på arbetskostnaden. Läs gärna vårt tidigare inlägg om just ROT.

6. Träffa grannarna

Listans mest konstiga tips? Kanske det, men faktum är att alltför många husägare "uppfinner hjulet" i onödan. Ofta kan dina grannar ha gjort både kloka och dumma val för sina hus och du har allt att vinna på att ta del av deras kunskap, och dela med dig av din egen. De har också ofta bättre lokal koll på hantverkare, regler med mera än vad än extern expert kanske har. Dessutom kanske ni får riktigt trevligt? Andemeningen är hur som helst att delad kunskap är mer än dubbel kunskap, så passa på att utbilda dig själv med dina grannar som lärare.

7. Energitipsaren, bra tips om energi

Det sista tipset gör ni faktiskt redan; läs guiderna och inläggen här på Energitipsaren. Vi har tagit upp många olika tips kring boende och effektivisering, bara att luta dig tillbaka och läsa vidare. Använda gärna direktlänkarna till populära inlägg här till höger, eller använd sökrutan högre upp i högerspalten för att leta efter ämnen som intresserar dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar