21 februari 2013

CTC värmepumpar; vital 90-åring

Ser att CTC, svenskgrundat företag som utvecklat värmepumpar länge, nu firar 90 år (länk). Grattis säger Energitipsaren, ända sedan företaget grundades av Celsius, Tellander och Clarin (därav bokstäverna C-T-C :) har man varit en stabil aktör på den svenska marknaden och hjälpt många svenskar till sänkta energikostnader.

CTC värmepumpar idag

CTC idag är väldigt vitala för att vara 90 år gamla. Även om man genom åren sysslat med värmepannor och moderna vedpannor så är det utan tvekan deras värmepumpar för både luft/vatten och berg/markvärme som man är mest kända.

Den svenska värmepumpsmarknaden har utvecklats otroligt starkt under många år i rad men har under de senaste tolv månaderna tappat i styrka. dels har tuffare tider ekonomiskt gjort att vissa drar sig för att göra stora investeringar, även om detta nog egentligen är feltänkt eftersom en värmepump ju ska leda till mer pengar i plånboken i slutändan.

CTC rapporterar dock att man fortsatt går starkt, vilket är kul att se för oss som intresserar oss för värmepumpsbranschen och dess framtid i Sverige.

Bergvärme för fastigheter

Idag satsar man mycket från CTC på bergvärmepumpar för flerfamiljshus (hyreshus, bostadsrätter och bostadsrättsföreningar, eller kontorslokaler). Exempelvis CTC EcoPart är mycket moderna och kan stå för stora energileveranser till en fastighet. Just bergvärme för fastigheter är något som kommer mer och mer och vi tror definitivt att CTC kommer vara i framkant på den utvecklingen.

Även markvärme kommer att gå framåt starkt för flerfamiljshus.

Vad kostar CTC:s värmepumpar?

CTC ligger i linje med de andra större värmepumpsleverantörerna i sina priser. Generellet är det viktigaste att du bokar in ett hembesök med en installatör och sedan låter denna komma med förslag på lösning dimensionerat efter vad du har för energibehov. Därför är det relativt lönlöst att söka enstaka låga priser på enbart värmepumpen, eftersom saker som borrning och installation tillkommer och påverkar slutpriset mycket.

Här kan du hitta installatörer av värmepumpar, både CTC och andra. Nyckeln är att agera som i sökandet efter kärlek - ta inte första bästa, utan leta runt tills du hittar "den rätta" :)

Mer läsning: CTC:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar