2 juli 2014

Luft/vatten värmepump i minusgrader - vad du måste veta

En luftvattenvärmepump i minusgrader fungerar men vid väldigt låga temperaturer kan den stängas av och då får el täcka upp helt. Exakt var denna gräns går varierar mellan olika luft/vatten-värmepumpar men generellt så brukar temperaturer på 15-20 minusgrader och kallare betyda att huset får värmas med el snarare än med hjälp av värmepumpen. Många värmepumpar har automatiska avstängningsfunktioner redan några grader innan detta. Sedan finns det givetvis mellanlägen där pumpen inte själv klarar av hela värmebehovet och en elkassett får skjuta till det som behövs.

Räkneexempel för luft/vattenvärmepump vid minusgrader

Om din värmepump normalt ger tio kW (kilowatt) i effekt vid en temperatur på cirka sju plusgrader kan du vid en temperatur på 10-12 minusgrader istället räkna på att den ger ungefär sex kW istället. Alltså en effektminskning på 1 kW.

Kom ihåg att ett problem som kan uppstå vid kalla temperaturer är att kondensvattnet från luftvattenvärmepumpen behöver ta vägen någonstans. Konsultera gärna din värmepumpsinstallatör tidigt i processen för att höra hur detta bäst åtgärdas.

Vill du direkt hamna rätt i processen med att välja rätt värmepump får du inte missa den här guiden.

1 kommentar: