4 februari 2011

Superpumpen - framtidens värmepump

Evi Heat berättar om "Superpumpen", en värmepump som kombinerar bergvärme och solceller. Man ska alltid ta de stora företagens egen marknadsföring med en nypa salt men jag tycker definitivt det är en kul nyhet och jag ser fram emot att se vad som händer när den kommer ut på marknaden och "i verkligheten" på allvar.
– Solvärmepumpen ger mervärden utöver vad en vanlig bergvärmepump och en vanlig solfångare kan uppnå. Man kan säga att 1 +1 = 3 med en Evi Heat Solvärmepump, säger Thomas Lindhstorm.
En av få nackdelar med värmepumpar och bergvärme är ju annars att man ofta måste komplettera med el. Med en effektiv solcellslösning kan detta undvikas genom att solpanelen kompletterar när bergvärmen inte räcker till.

För den som är intresserad av bergvärme eller luft/vatten-värmepump rekommenderar jag först att läsa på om ämnena (bergvärme respektive luft/vatten-värmepump) och sedan använda sig av en gratistjänst för att ta in flera offerter på samma gång från certifierade installatörer som vet vad det handlar om, testa exempelvis Bergvärme-info.

2 kommentarer:

  1. Vill bara ge ett litet tillrättaläggande. Solceller producerar el och sol(värme)paneler producerar vattenburen värme. Evi Heat kombinerar med solpaneler. Oavsett vad så ger solen tyvärr mycket lite värme när den behövs på vintern. Men det är en kul ide.

    SvaraRadera
  2. Helt sant, tack för påpekandet :) Är helt klart ingen expert på solrelaterade energiformer, men det känns som en viktig energiform att följa närmare framöver!

    SvaraRadera