24 februari 2011

Sju tips för sänkta elkostnader

E24 har en intressant lista med tips på hur du minskar pris för el för ditt hus. Jag gillar den här typen av "hjälp till självhjälp" och många av tipsen är sådant jag tidigare tipsat om. Listans punkter för sänkta elkostnader är (kompletterat med länktips om var du vänder dig för att få hjälp med gratis offerter på respektive tjänst, ett smart sätt att sänka kostnaderna på):

1. Byt till värmepump

Artikeln förklarar helt korrekt att direktverkande el är det dyraste alternativet i de flesta fall. Kika på alternativ som bergvärme, luft/vatten-värme, luft/luft/ytjordvärme (markvärme), eller kanske pelletskamin. Ta in gratis offerter från certifierade värmepumpsinstallatörer.

2. Treglasfönster

Ett energisnålt fönsterbyte är alltid smart. Med rätt fönster till huset kan även du med ett lite nyare hus sänka elkostnaderna drastiskt. Fönsterinstallatörer i ditt område hittar du här.

3. Isolera mera

Precis som Maud Olofssons uppmärksammade (och lite utskrattade) förslag om att svenskar bör satsa på tilläggsisolering så förespråkar även jag detta sätt att sänka sina värmekostnader. En isolering av fasaden eller tilläggsisolering av vind och tak kan göra underverk för att behålla värmen i huset.

4. Nya blandare (kranar) till badrummet

Det finns engreppsblandare och andra energisnåla blandare som hjälper dig att använda bara så mycket varmvatten du verkligen behöver. Ett ypperligt sätt att hålla nere kostnaderna och samtidigt skona miljön. Här kan du få gratis offerter från lokala hantverkare som arbetar med badrumsrenovering och ska du satsa på kökets kranar så kan det vara klokt att titta på offerter från experter på köksrenovering..

5. Duscha vettigt och energismart

Precis som för blandare till kranar så kan duschen vara en riktig energibehov. Ska du renovera badrummet är det alltså en god idé att satsa på energisnålt.

6. Skaffa lågenergilampor

Smart användande av lågenergiglödlampor kan vara ett enkelt sätt att spara några hundralappar på elräkningen. Energimyndigheten är en bra källa för information om detta och andra smarta energilösningar.

7. Använd solen

Idag kan man få bidrag för kostnaden att installera solceller. Det är ändå en kostsam investering men med rätt förutsättningar kan den löna sig.

Mera tips för att sänka kostnader har jag tidigare skrivit om här och här.

1 kommentar:

  1. Tips 8 för sänkta elkostnader:

    -Påverka politiskt, skapa opinion

    Vattenfall är statligt och ledande för prissättning för såväl el som nät. Övriga elbolag följer villigt med i Vattenfalls enorma och omotiverade prishöjninar. Statens vinster har blivit enorma och Alliansen slickar sig om munnen. Mer i plånboken är nu en myt. Jobbskatteavdragets effekter är nu borta pga höjda elkostnader. Nu är det ett ekonomiskt nollsummespel.

    Dags att agera, prata med din lokala politiker, blogga, skriv insändare, maila till våra folkvalda i Riksdagen. Vår regering är ansvarig måste göra något åt problemet, speciellt som vallöftet MER I PLÅNBOKEN inte gäller längre.

    Stig Berglund Kil (villa och bergvärme)

    SvaraRadera